29
lipiec
0
Comments
POPŻ Podprogram 2018 – efekty
- Stowarzyszenie Alter Ego z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności SOS w Warszawie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 305 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 12, 312 ton żywności;
- 1 228 paczek żywnościowych;
- 22 050 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2018 dla 100 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne – 2 spotkania dla 50 uczestników
- Żywieniowe – 2 spotkania dla 50 uczestników.