10
sierpień
0
Comments
POPŻ Podprogram 2017 – efekty
- Stowarzyszenie Alter Ego z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności SOS w Warszawie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 422 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 18,5 ton żywności;
o 2021 paczek żywnościowych;
o 27 000 posiłków.
4. W ramach Podprogramu 2017 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- ekonomiczne – 1 spotkanie dla 21 uczestników.